POSNETEK WEBINARJA: Kako ravnati in kako smo kot nadzorniki zaščiteni ob izvajanju političnih in drugih pritiskov na naše odločanje?

17. 09. 2024
Dogodki, Izobraževanje, Knjižnica

Članom je v knjižnici na voljo posnetek in gradivo iz webinarja Kako ravnati in kako smo kot nadzorniki zaščiteni ob izvajanju političnih in drugih pritiskov na naše odločanje?, kjer smo predstavili kako naj kot nadzorniki ravnamo, kadar prepoznamo, da gre za izvajanje političnih in drugih pritiskov tretjih oseb ter neetično vplivanje na naše neodvisno odločanje.

Tak vpliv je nezakonit, sami pa moramo razumeti, kakšni koraki so nam na voljo, da varujemo svojo integriteto in se zaščitimo pred morebitnimi povračilnimi ukrepi ob prijavi takšnih ravnanj in razkritju na nadzornem svetu. V zvezi s tem bomo od Komisije za preprečevanje korupcije izvedeli več o določbah Zakona o zaščiti prijaviteljev, ki tudi člane nadzornih svetov obravnava kot prijavitelje (žvižgače), zaščitnih ukrepih, ki so nam na voljo, ter načinu obravnave prijave, če to podate neposredno Komisiji. V primeru izvajanja pritiska ali suma nedovoljenega vplivanja nad članom nadzornega sveta ali članom organa vodenja družbe s kapitalsko naložbo države, v kateri ima SDH (v vlogi upravljavca) večinski delež ali prevladujoč vpliv, morajo v skladu s 57. členom ZSDH-1 člani nadzornih svetov in uprav tovrstna ravnanja prijaviti pooblaščencu za skladnost poslovanja in integriteto SDH. Prijavo lahko predložijo tudi neposredno Komisiji za preprečevanja korupcije.

17. 09. 2024

Kako naj kot nadzorniki ravnamo, kadar prepoznamo, da gre za izvajanje političnih in drugih pritiskov tretjih oseb ter neetično vplivanje na naše neodvisno odločanje?

Oglejte si video

Za ogled morate biti prijavljeni.

Prijava v moj ZNS

Sorodne novice

Čestitamo novemu imetniku Certifikata ZNS

mag. Uroš Klopčič

Preberi več
16. 10. 2024 Certifikat ZNS
Corporate Environmental Due Diligence and Reporting in the EU

Pravna analiza Direktive CS3D ter priporočila za prenos v nacionalno zakonodajo

Preberi več
11. 10. 2024 Stroka, Mednarodne novice

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

• vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1