Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o revidiranju (ZRev-2C)

07. 10. 2024
Zakonodaja

V petek 4. 10. 2024 je bil v Uradnem listu RS, št. 85/24 objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o revidiranju (ZRev-2C), ki bo začel veljati 19. 10. 2024.

ZRev - 2C v slovenski pravni red prenaša določbe direktive CSRD glede ureditve dajanja zagotovil revizorjev pri poročilih o trajnostnosti. Skladno z CSRD, ki zahteva tudi pregled poročil o trajnostnosti s strani revizorjev, se mora temu prilagoditi vsebina Zakona o revidiranju.

Z uveljavitvijo novele Zakona o revidiranju, bo spremenjena tudi določitev družb, ki se uvrščajo med subjekte javnega interesa. Tako od uveljavitve zakona med subjekte javnega interesa ne spadajo več srednje družbe, zavezane k obvezni reviziji po merilih zakona, ki ureja gospodarske družbe, v kateri imajo država ali občine, skupaj ali samostojno, neposredno ali posredno, večinski lastniški delež. Sprememba bo veljala že za poslovno leto 2024.

S tem je zakonodajalec upošteval pobudo ANR in ZNS glede izločanja teh družb iz seznama SJI, saj sta tako regulator kot ZNS zaznala veliko težav v praksi. Med drugim sta opozorila na 514.a člen ZGD-1, ki določa izjemo za ustanovitev revizijskih komisij v skupinah podjetij, kjer hčerinska podjetja nimajo nadzornega sveta in kjer naloge revizijske komisije lahko prevzame revizijska komisija obvladujoče družbe, vendar se ta izjema nanaša na izpolnjevanje njihovih nalog po 279. in 280. členu ZGD-1, kar je širše od zahtev iz revizijske uredbe (Uredbe št. 537/2014). Posledično to pomeni, da revizijske komisije obvladujoče družbe izvajajo obsežne naloge iz 279. in 280. člena tako za (svojo) obvladujočo družbo, kot tudi za vse odvisne družbe, ki lahko uveljavljajo izjeme iz drugega odstavka 514a. člena. Ker korporacijska struktura v skupini družb zagotavlja nadzor nad finančnim poročanjem in drugimi nalogami svojih odvisnih družb in ker ta izjema velja zgolj za srednje družbe, smo menili, da v teh primerih ni potrebe po popolnem izvajanju nalog revizijske komisije v teh družbah. Z uveljavitvijo ZRev - 2C in izločitvijo srednjih družb, zavezanih k obvezni reviziji po merilih zakona, ki ureja gospodarske družbe, v kateri imajo država ali občine, skupaj ali samostojno, neposredno ali posredno, večinski lastniški delež, pa 514.a člen ZGD-1 preneha veljati.

 



Nazaj

Sorodne novice

Corporate Environmental Due Diligence and Reporting in the EU

Corporate Environmental Due Diligence and Reporting in the EU

Pravna analiza Direktive CS3D ter priporočila za prenos v nacionalno zakonodajo

Preberi več
11. 10. 2024 Stroka, Mednarodne novice
Nove smernice glede nadzora tveganja kibernetske varnosti

Nove smernice glede nadzora tveganja kibernetske varnosti

...za uprave in nadzorne svete

Preberi več
01. 10. 2024 Stroka, Mednarodne novice
Zaupnost informacij in sodelovanje delavcev

Zaupnost informacij in sodelovanje delavcev

Primerjalni priročnik po državah.

Preberi več
30. 09. 2024 Stroka

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri