Pripombe na predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (Zdoh-2)

02. 07. 2024
Stroka

Predstavniki različnih deležnikov (Slovensko zavarovalno združenje, GIZ, Slovensko združenje za tveganja in zavarovanja, SI.RISK in Združenje bank Slovenije - GIZ in Združenje nadzornikov Slovenije), zainteresiranih za ureditev davčne obravnave polic za zavarovanje odgovornosti organov vodenja in nadzora (D&O zavarovanja) v Republiki Sloveniji, smo podali odziv in komentarje na dne 3. junija 2024 javno objavljen predlog novele Zakona o dohodnini (ZDoh-2AB) in sicer v delu, kjer ta ureja premije za zavarovanje odgovornosti članov organov vodenja in nadzora (v nadaljevanju tudi »D&O zavarovanja«).

Ena izmed pomembnih novosti, ki jih predlog prinaša, je določitev zneska bonitete v višini 1 % dohodka iz zaposlitve, ki se všteva v davčno osnovo, prejetega v posameznem mesecu pri delodajalcu, kadar delodajalec zagotovi skupinsko zavarovanje odgovornosti članov organov vodenja in nadzora. Predlog prav tako določa drugačen način določanja višine bonitet za delojemalce brez rednega mesečnega dohodka pri delodajalcu in za te primere drugačen način obračunavanja bonitete.

V odzivu smo podali kritično oceno, ali premija za zavarovanje odgovornosti članov organov vodenja in nadzora predstavlja obdavčljiv dohodek fizične osebe po ZDoh-2, ocenili skladnost predloga z obstoječo sodno prakso in ustavnopravnimi načeli ter analizirali določila predloga glede določanja višine bonitete.

Predlog spremembe zakona ni usklajen z obstoječo sodno prakso Ustavnega sodišča. Predlog določa, da bi se premije za zavarovanje odgovornosti članov organov vodenja in nadzora obravnavale kot boniteta, kar pa ni v skladu z definicijo dohodka po ZDoh-2 in sodno prakso. Primerjava s poljsko zakonodajo kaže, da premije za korporativno D&O zavarovanje niso dohodki posameznikov, če zajemajo skupino oseb. Predlog zakona je tudi nejasen glede kroga zavezancev in bi povzročil neenako davčno obravnavo. Zato predlagamo predlagatelju in zakonodajalcu ponovni razmislek glede ukinitve bonitete v povezavi s korporativnimi D&O zavarovanji.

>>> Pripombe na predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (Zdoh-2)



Nazaj

Sorodne novice

ESG governance: six ways for boards to lead the sustainability transition

ESG governance: six ways for boards to lead the sustainability transit

Trajnost ponuja podjetjem tudi nove priložnosti za ustvarjanje vrednosti.

Preberi več
09. 07. 2024 Mednarodne novice
Čestitamo novima imetnicama Certifikata ZNS

Čestitamo novima imetnicama Certifikata ZNS

Dr. Mari Božič in Maša Bertok Žigante.

Preberi več
27. 06. 2024 Certifikat ZNS

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri