Konferenca

Konferenca korporacijskega upravljanja 2023

Kristalna palača (BTC), Ljubljana | 9. november 2023 | 9.00 - 12.30

Konferenca korporacijskega upravljanja je tradicionalen dogodek, kjer enkrat letno predstavljamo aktualne teme v Sloveniji in mednarodne trende s področja korporacijskega upravljanja. Za letošnjo konferenco smo pripravili dve temi:

I. UMETNA INTELIGENCA, ETIČNI IZZIVI IN NJEN POMEN ZA KORPORACIJSKO UPRAVLJANJE

Umetna inteligenca (UI) predstavlja vznemirljivo področje, ki bo močno vplivala na prihodnost naših podjetij. Osredotočili se bomo na ključna spoznanja, ki jih morate kot člani uprav in nadzornih svetov upoštevati glede UI in njenega vpliva na korporacijsko upravljanje. Še vedno obstaja veliko neznank v zvezi z UI, vendar ne smemo podcenjevati njenega potenciala. Če inovacije poslovnih modelov, ki temeljijo na UI, kot so personalizacija izdelkov, optimizacija procesov, napovedna analitika ipd, niso nič več novega, je generativna UI v zadnjem letu popolnoma pretresla poslovni svet in s seboj prinesla nove priložnosti in nove izzive..
Kako doseči transformacijske učinke? Ključno je sprejeti agilnost in odprtost za inovacije ter strateško pristopiti k usposabljanju zaposlenih. Prepoznavanje priložnosti za uporabo UI bo ključno za uspešno prihodnost vaših organizacij. Julija 2023 je Boston Consulting Group raziskava potrdila, da so podjetja, ki so pravočasno vključila UI v svoje strategije, dosegla prebojne rezultate v konkurenčnosti in donosnosti.
Na konferenci bomo predstavili novi kontekst UI v poslovnem okolju, pa tudi etične izzive, ki jih prinaša uporaba UI. Osnovati moramo okvir, ki zagotavlja odgovorno in etično ravnanje z umetno inteligenco, saj lahko njen vpliv sega v različne sfere našega poslovanja. Dodaten pomemben vidik, ki ga ne smemo zanemariti, je tudi povezanost UI s konceptom ESG (okoljski, družbeni in upravljavski vidiki). Uvajanje UI mora vključevati tudi preučitev njenih učinkov na okolje, zaposlene, družbo in upravljanje; z odgovornim pristopom k uporabi UI lahko tako zagotovimo trajnostni razvoj podjetij.
Prav tako se moramo zavedati, da bo uvajanje UI zahtevalo spremembe v organizacijski kulturi. Sprejemanje novih tehnologij in načinov dela bo ključnega pomena za uspešno prilagoditev našega poslovanja in doseganje pozitivnih učinkov.

II. O ČEM SE POGOVARJAMO, KO GOVORIMO O PREJEMKIH UPRAV IN NADZORNIH SVETOV

Za drugo temo letošnje konference smo izbrali plačne populizme, ki se trdovratno držijo prejemkov uprav in nadzornih svetov. Za državne družbe imamo v veljavi že davno preživet 13 let star zakon iz nekih drugih časov (finančna kriza), ki z večkratnikom plač zaposlenih ureja prejemke uprav teh družb (ZPPOGD). Izjema, ki je za posamezno družbo ob ustrezni argumentaciji po ZSDH-1A sicer mogoča, pa zahteva odločitev Vlade RS. Torej ta tema je in bo na koncu za te družbe vedno politična. Poskusi korektivov v letošnjem letu so naleteli na viden odpor. V zasebnem sektorju so pri managerskih plačilih v ospredju razprave o visoki obdavčitvi dela in izzivih, ki jih ta predstavlja za pridobivanje in zadržanje vodstvenih in perspektivnih kadrov.
Čeprav so nadzorniški prejemki normativno urejeni in skladni z dobro prakso, pa so v državnih družbah pri višinah nadzorniških prejemkov prav tako kot z ZPPOGD pri managerskih, ostali v letu 2010, ko je bil upravljavec državnega premoženja še AKUN (danes SDH). Sledenje letošnjim novim priporočilom SDH glede njihovih zvišanj pa zanje ostaja večinoma neuresničeno. Za družbe s kapitalsko udeležbo lokalnih skupnosti in javne zavode pa velja, da se je potrebno dobri praksi in normativni ureditvi nagrajevanja nadzornih svetov šele približati . Zahtevnost in odgovornost nadzorniške funkcije pa se samo še povečuje, medtem ko so plačila še iz nekih drugih časov.
Gre za temo, ki je pogosto tarča populizmov. O čem se torej pogovarjamo, ko govorimo o prejemkih uprav in nadzornih svetov?

Najlepša hvala pokroviteljem
Konference korporacijskega upravljanja 2023!

Zlati pokrovitelj: Športna loterija, d.d.

Bronasti pokrovitelj: DRI upravljanje investicij, d.o.o., Kapitalska družba, d. d., Krka, d. d.

Blagovni pokrovitelj: Deloitte Slovenija

09. 11. 2023

8.30
Registracija in jutranja kava
9.00
Uvodni pozdrav
Gorazd Podbevšek Gorazd Podbevšek
UMETNA INTELIGENCA, ETIČNI IZZIVI IN NJEN POMEN ZA KORPORACIJSKO UPRAVLJANJE
9.05
Kaj moramo uprave in nadzorni sveti vedeti o umetni inteligenci in zakaj
mag. Boštjan Kožuh mag. Boštjan Kožuh
9.30
Kakšni so odgovori na etične izzive uporabe umetne inteligence za uprave in nadzorne svete
*Pogovor s profesorjem bo potekal na daljavo in v angleškem jeziku, vodil ga bo prof. dr. Miha Škerlavaj, Ekonomska fakulteta, Univerza v Ljubljani in BI Norwegian Business School.
Øyvind Kvalnes Øyvind Kvalnes
dr. Miha Škerlavaj dr. Miha Škerlavaj
10.00
PANEL: Kako so podjetja pripravljena na spremembe, ki jih prinaša uporaba nove umetne inteligence
  • mag. Boštjan Kožuh, AI & BI strategy and execution advisor, Founder and CEO, Insiteam.
  • dr. Uroš Kerin, pomočnik direktorja področja za upravljanje s sredstvi in projekti in vodja diagnostično analitskega centra ELES, d.o.o.
  • prof. dr. Miha Škerlavaj, Ekonomska fakulteta, UL in BI Norwegian Business School.
  • dr. Maja Škrjanc, Raziskovalka in vodja projektov na Odseku za umetno inteligenco na Inštitutu Jožef Stefan in Product manager na Qlector d.o.o.

Moderator omizja: mag. Dušan Omerčević, ustanovitelj podjetja Cleanshelf (prevzet s strani SAP LeanIX).

dr. Uroš Kerin dr. Uroš Kerin
mag. Boštjan Kožuh mag. Boštjan Kožuh
mag. Dušan Omerčević mag. Dušan Omerčević
dr. Miha Škerlavaj dr. Miha Škerlavaj
dr. Maja Škrjanc dr. Maja Škrjanc
10.45
Odmor
O ČEM SE POGOVARJAMO, KO GOVORIMO O PREJEMKIH UPRAV IN NADZORNIH SVETOV
11.15
Kakšna je sestava in kakšni so prejemki članov uprav in nadzornih svetov

- Analiza sestave uprav in nadzornih svetov javnih delniških družb za obdobje 2018 – 2022 – pregled politik raznolikosti
- Poročilo o prejemkih uprav in nadzornih svetov javnih delniških družb za obdobje 2018 – 2022
- Poročilo o glasovanju skupščin javnih delniških družb glede politike prejemkov organov vodenja in nadzora

Monika Petrovčič Monika Petrovčič
mag. Barbara Žibret Kralj mag. Barbara Žibret Kralj
11.40
PANEL: Plačni populizmi ali o čem se pogovarjamo, ko govorimo o prejemkih uprav in nadzornih svetov
  • Gorazd Podbevšek, predsednik Združenja nadzornikov Slovenije
  • Sergej Simoniti, direktor podružnice in vodja področja Adriatic, Coface
  • mag. Boštjan Škufca Zaveršek, podpredsednik uprave, Telekom Slovenije, d.d.
  • mag. Barbara Žibret Kralj, odgovorna partnerica družbe Deloitte za Slovenijo

Moderatorka panela: mag. Maja Grgič, novinarka, časnik Delo

mag. Maja Grgič mag. Maja Grgič
Gorazd Podbevšek Gorazd Podbevšek
Sergej Simoniti Sergej Simoniti
mag. Boštjan Škufca Zaveršek mag. Boštjan Škufca Zaveršek
mag. Barbara Žibret Kralj mag. Barbara Žibret Kralj
12.30
Zaključek konference s pogostitvijo in druženjem

* Organizator si pridržuje pravice do spremembe programa.

PLAČILO

Kotizacijo je potrebno poravnati najkasneje 2 dni pred pričetkom na: Združenje nadzornikov Slovenije, Dunajska cesta 128a, Ljubljana, poslovni račun št. SI56 0205 3005 0549 021 (NLB, d.d., Ljubljana). DDV v ceni ni obračunan. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. ZNS je davčni zavezanec - ID DDV: SI80341942.

Račun za udeležbo pošljemo po zaključku programa. Na vašo željo vam za plačilo kotizacije pripravimo predračun.

Ob prijavi treh ali več oseb iz enega podjetja vam nudimo 5 % popust.
Samoplačnikom ponujamo možnost plačila na obroke.

ODJAVE

Prijava je zavezujoča.

O morebitni odsotnosti nam vsaj dva (2) dni pred začetkom dogodka pošljite pisno obvestilo na naslov: info@zdruzenje-ns.si, sicer zaračunamo celotno kotizacijo. Neplačilo predračuna ne pomeni avtomatične odjave. Odjava mora biti pisna. V primeru neudeležbe ali odjave manj kot 2 dni pred izobraževanjem, je potrebno kotizacijo poravnati v celoti.

Vplačanih kotizacij za prijave, ki niso pisno odpovedane najmanj 2 dni pred pričetkom programa, ne vračamo. Mogoče pa so zamenjave udeležencev, sporočite nam le ime in priimek osebe, ki bo nadomestila prijavljeno osebo. Vnaprej se zahvaljujemo za razumevanje.

VAROVANJE PODATKOV

Skladno s 4. členom Politike zasebnosti in Splošnimi pogoji dogodkov se dogodki, ki jih organizira ZNS ali pri katerih ZNS sodeluje, lahko snemajo slikovno (video posnetki) in/ali zvočno (zvočni posnetki) ali/in se fotografirajo. S prijavo na posamezni dogodek potrjujete, da ste s tem seznanjeni in podate predhodno soglasje.

Več informacij

Nina Lajovec

vodja pisarne
Združenje nadzornikov Slovenije
01 / 5308 640
e-pošta

Aktualni dogodki

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

• vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1