Predlog novele insolvenčnega zakona

Objavljeno: 10.04.2013 | Avtor: Rada Sibila

Vlada RS je 9. aprila objavila Predlog novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP), ki uvaja strožji nadzor nad stečajnimi upravitelji in naj bi pripomogel k ohranitvi zdravih jeder izčrpanih podjetij.

Izpostavljamo 43.a člen, ki govori o odškodninski odgovornosti članov nadzornega sveta do delavcev. Ti so delavcem solidarno odgovorni za neizplačane plače za obdobje zadnjih treh mesecev pred začetkom postopka insolventnosti, ki je posledica kršitve iz njihovih obveznosti.  Ta znesek predstavlja dvakratni skupni znesek letnih prejemkov za opravljanje funkcije člana poslovodstva ali NS.