Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah

Objavljeno: 13.06.2019
Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah

V sredo, 13.6., je bila podpisana pobuda za sodelovanje Slovenije na Mednarodnem tednu ozaveščanja o prevarah, ki bo potekal v mesecu novembru 2019. Skupen cilj vseh podpisnikov je izmenjava najboljših praks ter spodbujanje vodilnih in zaposlenih na poslovnem in javnem področju, študentov in drugih interesnih skupin, da delujejo proaktivno v smeri zmanjšanja učinkov prevar, korupcije in drugih vrst gospodarskega kriminala v našem lokalnem okolju ob upoštevanju pristojnosti, ki jih imajo posamezne institucije.

V Združenju nadzornikov Slovenije se pridružujemo tej iniciativi, saj verjamemo, da je problematiko prevar in gospodarskega kriminala možno spreminjati le z znanjem in ozaveščanjem na vseh ravneh družbe. Kot strokovna organizacija s področja upravljanja družb vidimo svoj prispevek v povezovanju z drugimi, saj je delovanje nadzornih svetov le ena od obrambnih linij v podjetju, ki je odvisna od delovanja različnih strokovnih služb v podjetju in zunanje revizije, predvsem pa od kakovosti vodenja družbe, kjer ima ravno nadzorni svet svojo najpomembnejšo nalogo, da izbere upravo, ki bo najprej sama zgled in bo hkrati sposobna graditi ustrezno kulturo na tem področju.

Podpisniki, ki želijo okrepiti dialog o problematikah povezanih s prevarami in gospodarskim kriminalom, so: Deloitte Slovenija, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, Gospodarska zbornica Slovenije in Stalna arbitraža pri GZS, Klub slovenskih podjetnikov, Komisija za preprečevanje korupcije, Računsko sodišče RS, Slovenski državni holding, Fakulteta za varnostne vede, Združenje bank Slovenije in Združenje nadzornikov Slovenije.

S tem so sodelujoči potrdili svojo namero, da s skupnimi močmi v mesecu novembru 2019 izvedejo Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah v Sloveniji in poskrbijo, da postane ta pobuda vsakoletni dogodek, ki se bo nadaljeval v prihodnosti.