Priporočilo ZNS za uvrstitev začasnega znižanja prejemkov članov NS in UO v obdobju epidemije COVID-19 na dnevni red skupščin

Objavljeno: 05.05.2020

Priporočilo ZNS
bdobju epidemije COVID-19 na dnevni red skupščin

Strokovni svet ZNS priporoča nadzornim svetom in upravnim odborom, da poskrbijo za uvrstitev začasnega znižanja prejemkov članov nadzornih svetov in upravnih odborov v obdobju epidemije COVID-19 na dnevni red skupščin družb. Namen tega priporočila je, da družbe in posamezniki, ki so se iz solidarnosti odrekli delu prejemkov, ne bi bili dodatno prizadeti z morebitno neugodno davčno obravnavo. To priporočilo dopolnjuje Stališče ZNS o začasni odpovedi dela prejemkov članov NS in UO ter zunanjih članov komisij teh organov v času epidemije COVID-19.

ZNS je mnenja, da odpoved delu prejemkov v času epidemije nikakor ni odpoved prejemkov v korist tretje osebe, ampak gre za prostovoljno zmanjšanje prejemkov. Če bi prišlo do morebitne drugačne obravnave znižanja teh prejemkov s strani davčnih organov, bi člani nadzornih svetov in upravnih odborov s pritožbami po našem mnenju morali uspeti, vendar to ne bi zadržalo izvršbe. Zato da bi se zmanjšala tovrstna tveganja predlagamo, naj nadzorni sveti in upravni odbori v sklice skupščin družb uvrstijo točko s predlogom sklepa s katerimi bodo njihovi prejemki začasno znižani. Natančno besedilo predlogov skupščinskih sklepov naj upošteva dosedanje ravnanje članov nadzornih svetov ob prostovoljnem znižanju teh prejemkov oz. upoštevanju priporočila SDH (podpisovanje izjav, sprejemanje sklepov organov,...).

Če družbam iz kateregakoli razloga te točke ne bo uspelo uvrstiti na dnevni red skupščine ali če ta na skupščini ne bi bil sprejet, članom nadzornega sveta in upravnega odbora v primeru spora glede davčne obravnave še vedno preostane možnost pravnega varstva, kar pa ne zadrži izvršbe.