PKP6 - Sprejeta zakonska podlaga za virtualne skupščine

Objavljeno: 26.11.2020

#PKP6 - Sprejeta zakonska podlaga za virtualne skupščine

Državni zbor je 25. 11. 2020 potrdil zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covid-19 oziroma t. i. #PKP6. Šesti paket ukrepov bo začel veljati po objavi v uradnem listu. Zakon (člen 76. do 86.) prinaša podlago za elektronske seje skupščin in poslovodstva (uprave in nadzorne svete). Možnost bo sicer veljala le za čas trajanja epidemije, pravila postopka elektronske skupščine pa bo določilo poslovodstvo in jih mora javno objaviti na mestih, kjer je družba zavezana objaviti sklic skupščine, najpozneje do dneva sklica skupščine. Morajo pa biti izpolnjeni naslednji pogoji:
  • da družba zagotovi prenos slike in tona celotne skupščine v realnem času,
  • da družba zagotovi pogoje za ugotavljanje identitete delničarjev ali njihovih pooblaščencev,
  • da je glasovanje delničarjev ali njihovih pooblaščencev na skupščini možno z uporabo elektronskih sredstev ter da so zagotovljeni pogoji za varno elektronsko komuniciranje,
  • da lahko delničarji uresničujejo delničarjevo pravico do obveščenosti iz 305. člena ZGD-1 z uporabo elektronskih sredstev in
  • da imajo delničarji, ki so uresničevali glasovalno pravico v skladu s tem členom, možnost izpodbijanja sklepov skupščine, ne glede na to, da na elektronski ali virtualni skupščini družbe niso takoj obvestili o nameravani tožbi, kot to določa prvi odstavek 397. člena ZGD-1.

Izpodbojnih tožb na sprejete sklepe ne bo možno vlagati zaradi tehničnih motenj pri uporabi tehničnih sredstev, razen če so tehnične motnje posledica hujše malomarnosti ali naklepa na strani družbe, ki je sklicala skupščino.
Seje skupščin delničarjev, ki so že bile sklicane pred uveljavitvijo PKP 6, se bodo prav tako lahko izvedle elektronsko oziroma virtualno. Mora pa družba najpozneje sedmi dan pred zasedanjem skupščine obvestiti delničarje in poslovodstvo o spremembi sklica skupščine in javno objaviti pravila postopka na mestih, kjer je družba zavezana objaviti sklic skupščine.

VEČ: Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUOPDVE)

Na ureditev organizacije in izvedbe elektronskih in virtualnih skupščin gospodarskih družb v interventnem zakonu (PKP6) je ZNS opozorilo že 3.11.2020 na predlog zakona pa smo se odzvali 13.11.2020